اقتصاد مقاومتي؛ اقدام و عمل
درباره وبلاگ
منویات و فرمایشات مقام معظم رهبری حضرت آیت الله خامنه ای (مدظله العالی) در اجتماع عظیم زائران و مجاوران حرم رضوی (ع): پیشدستی در کارهای عملی وظیفه بزرگ اخلاقی و عاقلانه دولت ها ، صنعت گران ، کشاورزان ، سرمایه داران و کارآفرینان، پژوهشگران، طراحان علمی و صنعتی ، استادان دانشگاهها، مدیران اقتصادی و پارک های علمی و فناوری است و وظیفه همه این است که کشور را در برابردشمنان، مستحکم ، غیرقابل نفوذ و غیرقابل تاثیرپذیر کنند. این موضوع، یکی از اقتضائات اقتصاد مقاومتی است.
(رهبر معظم انقلاب)
مجموعه‌ی سیاستهای اقتصاد مقاومتی در واقع یک الگوی بومی و علمی است که برآمده‌ی از فرهنگ انقلابی و اسلامی ما است؛ متناسب با وضعیت امروز و فردای ما است
در راستای اجرای سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی برای توسعه بازار سرمایه و افزایش نقش آن در تامین مالی بنگاه ها، سازمان بورس و اوراق بهادار با هدف بکارگیری ابزارهای مالی طراحی شده در سنوات قبل، طراحی ابزارهای جدید تامین مالی، جایگزینی تامین مالی بانک محور به تامین مالی از طریق بازار سرمایه، بکارگیری سرمایه های خرد در پروژه های کلان و فرهنگ سازی و ارتقای سطح سواد مالی علاوه بر اقدامات و فعالیت های روزمره خود، نسبت به طرح ریزی و برنامه ریزی 40 اقدام کلیدی و برجسته در 5 محور توسعه بازار سهام، توسعه بازار صکوک، توسعه بورس‌های کالایی، جذب سرمایه‌گذاری خارجی و بهبود زیرساخت‌ها نموده است که تا پایان مهرماه سال جاری، نتیجه اقدامات و عملکرد به شرح ذیل قابل ارائه است:

  تامین مالی: میانگین تامین مالی طی پنج سال اخیر معادل 398 هزار میلیارد ریال می باشد. این رقم از 156 هزار میلیارد ریال در پایان سال 1391، به 668 هزار میلیارد ریال در هفت ماهه اول سال 1395 رسیده است که هدف‌گذاری آن تا پایان سال جاری عدد 743 هزار میلیارد ریال است. تا پایان مهرماه سال جاری، 90 درصد از هدف مذکور محقق شده است.

·         اندازه بازار: میانگین اندازه بازار طی پنج سال اخیر معادل 3877 هزار میلیارد ریال می باشد. این رقم از 2445 هزار میلیارد ریال در پایان سال 1391، به 5920 هزار میلیارد ریال در هفت ماهه اول سال 1395 رسیده است که امید است تا پایان سال جاری به عدد 6881 هزار میلیارد ریال برسد. عدد دست یافته در پایان مهرماه سال جاری، بیانگر تحقق 86 درصدی هدف‌گذاری انجام شده می باشد.

·         ارزش معاملات: میانگین ارزش معاملات طی پنج سال اخیر معادل 1418 هزار میلیارد ریال می باشد. این رقم از 1096 هزار میلیارد ریال در پایان سال 1391، به 1015 هزار میلیارد ریال در هفت ماهه اول سال جاری رسیده است که بیانگر تحقق 58 درصدی از هدف گذاری 1740 هزار میلیارد ریالی برای پایان سال 1395 می باشد. جمع ارزش معاملات بازار سرمایه از ابتدای استقرار دولت تدبیر امید (از ابتدای سال 92 تا پایان مهرماه 95) بالغ بر 5809 هزار میلیارد ریال میباشد که تقریباً 2.5برابر مجموع معاملات بازار سرمایه طی 4 سال قبل از آن می‌باشد.

·         ضریب نفوذ بازار سرمایه: این شاخص که از مجموع تعداد کدهای سهامداری و تعداد صاحبان واحدهای سرمایه‌گذاری صندوق‌ها بدست می آید، از قریب به 6.5 میلیون در پایان سال 91 به بالغ بر 10 میلیون نفر در هفت ماهه اول سال 1395 رسیده است که در واقع از هدف‌گذاری برای سال جاری، فراتر رفته است. هدف‌گذاری این شاخص تا پایان سال فعلی، 10 میلیون می‌باشد.

·         توسعه بازار سرمایه حرفه ای: نهادهای مالی از جمله زیرساخت های بسیار مهم توسعه بازار سرمایه محسوب می شوند که بر اساس ماده 28 قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران مصوب آذر ماه سال 1384 مجلس شورای اسلامی، تاسیس آنها منوط به ثبت نزد سازمان بورس و اوراق بهادار است و فعالیت آنها تحت نظارت این سازمان صورت می پذیرد. تعداد این نهادها از 299 شرکت در پایان سال 1391، به 474 شرکت در هفت ماهه اول سال 1395 رسیده است و طبق برنامه ریزی های انجام شده، تا پایان سال جاری به عدد 538 شرکت خواهد رسید. با این اوصاف، تا پایان مهر ماه سال جاری، سازمان بورس و اوراق بهادار موفق به تحقق 88 درصدی هدف گذاری خود در این زمینه شده است.

همچنین از 40 اقدام کلیدی و برجسته در بخش های پنجگانه، قسمت قابل توجهی از آنها انجام شده است که در ذیل به برخی از آنها اشاره می گردد:

·         تصویب مقررات تاسیس و تشکیل، موسسات رتبه بندی و عملیاتی کردن آن

·         تدوین مقررات و اعطای اولین مجوز انتشار اوراق رهنی (MBS)

·         تدوین مقررات و اعطای اولین مجوز انتشار اوراق بهادار با نرخ سود شناور (مصون از تورم)

·         تدوین مقررات و اعطای اولین مجوز صندوق های جسورانه (startupها)

·         راه اندازی بازار نقد سکه طلا با ابزار گواهی سپرده کالایی

·         فرهنگ سازی، آموزش و ارائه سمینار بمنظور افزایش تعداد شرکت های استفاده کننده از خدمات تامین مالی بازار سرمایه

·         پذیرش شرکت های تأمین سرمایه در بورس

·         بهبود فرآیند پذیرش شرکت ها در بازارهای متشکل

·         اصلاح ساختار مالی شرکت های آسیب دیده از تحریم ها از طریق افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی ها

·         توسعه مکانیزم قیمت تضمینی بجای خرید تضمینی

(0) نظر
پنجم 12 1395
X